Strategische trends voor 2013

Op 23 oktober heeft Gartner op het Gartner Symposium IT Expo de top 10 strategische technische trends voor 2013 gepresenteerd. Op Forbes.com een goede analyse van deze dag. Deze lijst bevestigt het gevoel dat de meeste bedrijven al ervaren. Alles draait om de verschuiving naar mobiel, het beheren van ‘big’ data, de veranderende rol van IT in de organisatie en wellicht meeste belangrijk het leren omgaan met nieuwe manier van communiceren. Dat laatste heeft op communicatie en marketing afdelingen een enorme impact. Tot een aantal jaren geleden was de keuze uit communicatie vrij eenvoudig en grotendeels eenrichtingsverkeer. Het initiatief lag bij het bedrijf, de boodschap kwam uit de eigen organisatie en achteraf werd via panels en interviews gemeten hoeveel mensen waren bereikt.

Gartner 2013 Trends

Gartner 2013 Trends

Tegenwoordig gaat dat heel anders, of eigenlijk zou het heel anders moeten. De keuze uit de mogelijke communicatie kanalen is gigantisch en dit verandert ook ontzettend snel. De meeste bedrijven hebben een grote uitdaging om de juiste keuze te maken en verliezen zich in allerlei ‘digital’ en ‘social’ oplossingen. Ook externe communicatie specialisten begaan vaak dezelfde fout. Men vergeet vaak het oorspronkelijke doel, de boodschap/toegevoegde waarde, de omgeving waar de doelgroep zich bevindt en de relatie die men wil opbouwen. Zeker de relatie wordt vaak vergeten. De meeste voorbeelden laten zien dat nieuwe media zoals Facebook nog steeds op de oude manier worden beheerd. Zenden, een klein beetje converseren en vooral meten van het bereik. Dat komt meestal doordat de mensen die dit uitvoeren niet zijn meegegroeid met de nieuwe wereld of geen steun krijgen vanuit het management team om de relatie met de doelgroep op te bouwen. Dit vergt echt een gedragsverandering zeker bij de meer senior mensen in organisaties.

Wat bedrijven nodig hebben is een lerende, kennis delende en relatie bouwende teams van marketing en communicatie. Maak bewuste keuzes welke inzichten je komend jaar wil opbouwen om op lange termijn de relatie te versterken. Maak een plan voor lange termijn hoe je die relatie ziet. Waar sta je over vier jaar met jouw doelgroep, wat is hun verwachting, wat is jullie relatie? Is het service, is het informatie, is het bereikbaarheid, het kan van alles zijn.

Het Gartner onderzoek laat zien dat de wereld van communicatie snel verandert. Het is continue, mobiel, zonder grenzen, de consument neemt het initiatief, men luistert minder naar bedrijven en meer naar vrienden.

Share
This entry was posted in Strategie, Tools, Verandering and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>