13 tips voor een succesvolle blog

Gisteren een leuke discussie gehad over het schrijven van een blog. Hoe pak je dat aan en verbeter het succes? Ik heb eerst maar eens naar mezelf gekeken.
Ik heb elke dag de wens om een stukje te schrijven, maar mijn dag is al vol met mijn gewone werk. Zo lukt dat dus niet. Het is een stukje discipline en handigheidjes om toch tot een frequente productie te komen. Wat ik wil en moet doen, is mijn gedachten focussen, met het doel mijn expertise en inzichten te delen. Ook nu weer heb ik naar aanleiding van deze discussie over bloggen dit stukje geschreven.

Hoe ga ik aan de slag?

Voor mij geldt dat ik ’s avonds als de kinderen net naar bed zijn even een rustmoment heb om dit te doen. Voor anderen is dat wellicht een ander moment op de dag. Een half uur is vaak genoeg voor een leuk stukje. Ik gebruik dan vaak een lijstje van steekwoorden die ik heb verzameld in de loop van de dag. Ik heb vaak al wat halve stukjes liggen die ik dan verbind met actuele zaken. Met deze gedachte heb ik enkele tips die mij helpen met het schrijven van een blog.

Wat werkt bij mij?

Succesvolle blog worden gekenmerkt door authenticiteit, echte persoonlijke ervaringen en een frisse stijl van schrijven. Een blog lezen moet leuk, inspirerend en informatief zijn. Schrijf vanuit de eigen persoon of een verzonnen persoon. Een goede blog gaat in op een ervaring of een mening over een onderwerp dat in de actualiteit staat. Probeer zoveel mogelijk je emotie over te brengen. Emotie verleidt lezers tot een reactie, en dat is wat je wilt.

Waar moet je aan denken bij het schrijven?

 1. Titel van je blog. De titel moet de aandacht grijpen en mensen verleiden om het stuk te lezen. Een stelling of vraag werkt het beste.
 2. Korte zinnen. Een blog moet je makkelijk kunnen lezen en in korte tijd tot je kunnen nemen. Geen tussenzinnen of zinnen langer dan 19 woorden.
 3. Verdeel de tekst. Gebruik tussentitels bij langere stukken en ook witte stukken tussen paragrafen.
 4. Sluit aan bij actualiteit. Neem een onderwerp waar iedereen het over heeft of wat net in andere media is besproken.
 5. Neem een stelling. Neem een duidelijke stelling met argumenten waarom je dat vindt. Geef anderen de kans om het eens of oneens te zijn. Vraag daar ook naar.
 6. Hou je aan de feiten. Noem je bronnen en wijk niet af van de waarheid ook niet in de discussie die daarop volgt.
 7. Geef de lezers iets mee. Geef een advies of een link naar meer informatie die lezers tot actie brengt.
 8. Blijf bij je eigen onderwerp. Wees consistent in jouw eigen werkgebied.

Hoe kan je het succes van je blog verbeteren?

 1. Vraag aan je doelgroep welke vragen zij hebben?
 2. Hou altijd een notitieblok bij de hand om even snel een idee voor een onderwerp op te schrijven
 3. Volg andere blogger en doe mee in de discussie

Beantwoord altijd alle vragen snel en persoonlijk
Vertel verhalen uit de praktijk

Goed bloggen is serieus werk en je moet echt door veel te schrijven ervaren waar je goed en minder goed in bent. Gebruik je passie, analyseer je onderwerp en volg veel andere bloggers om te leren wat voor jou werkt.

Heb je zelf nog tips of iets wat je wil toevoegen laat dan je commentaar achter en ik zal er snel op reageren.

Share
This entry was posted in Bloggen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>