Elke organisatie staat voor de uitdaging hoe om te gaan met social media. Vanuit een ICT oogpunt is de vraag wat je toestaat en wat je actief ondersteunt. De meeste medewerkers hebben minimaal één account op een van de volgende platforms:
- YouTube
- Foursquare
Wil je toestaan dat medewerkers daar tijdens kantooruren gebruik van maken? Anders gesteld kan je ze tegenhouden? Regulieren, faciliteren en ondersteunen is dan toch beter dan verbieden en bestraffen? Tegenwoordig met alle nieuwe hulpmiddelen als een smartphone of een iPad gaan de meeste medewerkers toch al online. Dat is vanuit persoonlijk oogpunt al zo, maar ook zakelijk zijn er legio behoeften om te socialiseren.
- HR wil op LinkedIn het bedrijfprofiel beheren, cv’s controleren, recruitment versterken en het image verbeteren.
- Marketing wil campagnes voeren op diverse netwerken, wil weten welke trends nu besproken worden en willen contact zoeken met huidige en nieuwe klanten.
- Communicatie wil het merk bewaken, PR bedrijven op Twitter en bezoekers naar de corporate website trekken.
- Zo zijn er ook wensen vanuit verkoop, strategie, management, relatiebeheer en andere afdelingen.
Ze willen allemaal toegang, de beste tools, de snelste verbinding en op elke locatie en moment van de dag. De uitdaging voor de ICT afdeling is daarop het beste antwoord te vinden. Het moet natuurlijk wel veilig zijn, betrouwbaar blijven, kostendekkend en passen binnen de ICT architectuur. Het goede nieuws is dat de meeste platforms op cloud computing gebaseerd zijn. Wat ICT moet verzorgen is de verbinding met de eigen middelen zoals het interne netwerk; Intranet en interne social media maar ook met de media van de medewerkers zelf. Medewerkers met een zakelijke smartphone moet je niet afknijpen en beprerken. Medewerkers met een eigen smartphone moet je ondersteunen met WiFi toegang op alle locaties en het toestaan van gebruik van gebruikelijke software voor social media.
Zijn er vragen naar aanleiding van dit stuk neem dan contact op via deze website.